Ve dnech 17.1. až 20.1. 2019 se na brněnském výstavišti konal 25. ročník soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie - mezinárodní mistrovství České republiky
GASTRO JUNIOR BRNO 2019 BIDFOOD CUP
Tato prestižní soutěž je vyhlášena s cílem prohloubit a ověřit úroveň odborné přípravy studentů škol s gastronomickým zaměřením pro budoucí vstup do gastronomické praxe. Soutěž současně srovnává odbornou úroveň jednotlivých škol. Školy s gastronomickým zaměřením byly do soutěže pro obory kuchař a cukrář nominované Asociací kuchařů a cukrářů České republiky dle postupového klíče.
Zadání splňuje pravidla pro soutěže, které stanoví WACS (Světová asociace kuchařských spolků).
Soutěž hodnotí komisaři AKC ČR pod vedením hlavního komisaře s certifikací WACS.
Integrovanou školu COP a jazykovou školu s právem SJZ letos zastupovala studentka 3. ročníku oboru kuchař – číšník Hana Číhalová.
Pro jednotlivé dny byly vylosovány jak hlavní surovina tak jednotliví soutěžící. Hanka tedy soutěžila první den - čtvrtek, kdy hlavní surovinou byla zvěřina. Los padl na srnčí hřbet.
Běhen 40 minut si soutěžící připraví jednotlivé suroviny pro svůj pokrm - sestaví název pokrmu a připraví si pracovní stůl. Za dalších 45 minut před zraky odborné poroty a diváků ve svém studiu uvaří 4 porce, naservíruje na talíř podle současných trendů servisu pokrmu.
Hygienické a časové podmínky dělají z této soutěže jednu z nejnáročnějších rámci celostátního klání kuchařů juniorů.
Hanka Číhalová připravila srnčí hřbet na rozmarýnu, pošírovaný váleček ve slaninovém obalu, kroupové rizoto s parmezánem, zeleninové ragú s houbami, omáčku z portského vína a parmazánový chips.
Celkové osmé místo a stříbrná medaile je velkým úspěchem v konkurenci středních škol z celé republiky. Hanka tak dokázala, že naše škola je dlouhodobě ve střední Moravě jedna z nejúspěšnějších v přípravě mladých kuchařů.
„ Samotné sestavení pokrmu, jeho tréning a příprava soutěžícího je velmi náročná. Jsem vděčná i za velmi pěknou spolupráci školy a pracoviště, kde Hanka vykonává odbornou praxi. Potvrzuje se nám tak, že gastronomické provozy společně s výukou ve škole přináší radost z práce pro všechny.“. Potvrdila nám paní učitelka odborného výcviku oboru kuchař Bc. Marie Paprstkářová